• ReÅŸat Nuri Sk. No:96/12 Ayrancı Çankaya Ankara

27

27

Bit

Bit insan saçında üreyen ve çoğalan küçük bir böcektir. Bitin rengi gridir. Bit günde birkaç kez kan emerek beslenmesini sağlar. Bit canlısını yumurtalarına sirke adı verilir. Bit sirkesini görmek biti görmekten daha kolaydır. Bit genel olarak kafanın ense kısmında ve kulak arkasına yerleşik olarak saça tutunarak yaşar. Bit ve sirkeler su ile yıkanarak asla temizlenmez. Doktor tavsiyeli ilaçlar ile yıkama ve tedavi yapmalısınız. Bitin ömrü 1 aydır. Saç biti insandan bağımsız olarak 48 saat (2)gün ancak yaşar. Bit böceği evcil hayvanda yaşamaz. Bit sirkesi insan vücudu dışında battaniye ve kumaş üzerinde 10-15 gün yaşar. Bit böceği 2.5mm civarında saç ve kıl dibinde yaşayan dış parazittir. Erişkin bir bit uzun süre yaşayabilir. Bit, baş biti, vücut biti, kasık biti olarak 3 bölüme ayrılır. Toplu olarak yaşanılan yerler bitin yayılmasını kolaylaştırır. Bitin ısırdığı yer şiddetli şekilde kaşınır. Isırılan yerde esmer bir renk oluşur. Bit tifüs ve humma hastalıklarını insanlara bulaştırır. İnsanda 3 şekilde bitlenme görülür demiştik.
Baş biti; baş biti insanın ense ve kulak arkası kısmında oluşan bittir. Baş biti çocuklarda sık görülür. Toplu yaşanılan alanlar bitin yayılması içine en elverişli yerledir. Bit ışıktan kaçar. Bit yumurtalarını(sirke) ağzından salgıladığı enzimle kıl dibine sıkıca yapıştırır. Bu yumurtalar kolaylıkla yerinden düşmez.
Gövde biti; gövde biti kasık aralarında kıl diplerine yerleşik olarak yaşar. Gövde biti yumurtalarını çamaşırların dikiş aralarına bırakır. Aynı yatağı paylaşan ve aynı kıyafetleri giyen insanlardan birbirine geçer. Gövde biti kaşıntı yapar. Kan emerek beslenme sağlar. Gövde biti bulunduğu yere ısırıklarından doğan kırmızı nokta şeklinde lekeler yapar.
Kasık biti; kasık biti kasıklarda yaşar. Bit kıl diplerine yapışık olarak yaşar. Kasık biti cinsel ilişki ile yâda ortak kullanılan çamaşırlardan bulaşır. Kasık biti gözle görülebilir, nokta şeklinde görülür. Bitin bulunduğu yerde kahverengi lekeler görülür. Bu lekeler kasık bitinin bıraktığı tükürükten meydana gelir. Bit canlısında metamorfoz(değişme)olmaz yumurtadan çıkan bit ergin bitle aynı görünümdedir.

Bitki biti; bitki biti ağaç kabuğu, kitap ve taşlar arasında yaşar. Bitki bitinin ağız yapısı parçalayıcı ve çiğneyici yapılıdır. Bitki bitinin kanatlı ve kanatsız olan türleri bulunur.

Sayfamızı Paylaşın